donderdag 15 augustus 2013

LOVE TO EAT | DadelbonbonsOh, wat zijn ze lekker! Deze dadelbonbons zijn ook nog eens gezond, én ze zijn simpel te maken. Ideaal voor een late night snack. De bonbons zijn gemaakt van dadels, met een beetje citroensap, eventueel gember, omhult in heerlijke chocolade (uiteraard met meer dan 70% cacao!).

! Een tip voor het kopen van dadels:

Dadels kun je gewoon in de supermarkt kopen. Koop dadels MET pit! Natuurlijk is het gemakkelijker om dadels zonder pit te kopen, maar hier zit een ongezonde toevoeging in, namelijk: E202 Kaliumsorbaat (alleen de naam ziet er al gevaarlijk uit...). Kaliumsorbaat heeft dezelfde werking als natriumsorbaat (E201). Laat ik nu thuis een boekje hebben waarin alle E-nummers staan beschreven. Ik citeer: "Veelgebruikt chemisch conserveermiddel dat mogelijk een interactie aangaat met nitraten en geboorteafwijkingen verzoorzaak. Overige risico's: astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen" (Uit het boekje: "Wat zit er in uw eten?" van Corinne Gouget)

Oei, dit willen we niet in onze overheerlijke dadelbonbons hebben toch? Met een kleine moeite halen we eigenhandig de dadel eruit, zonder daarbij een chemische toevoeging te hoeven doen;-)


Benodigdheden voor de dadelbonbons:

  • 250 gram dadels (zonder pit)
  • sap van een halve citroen
  • 200 gram extra pure chocolade (70% cacao)
  • Eventueel: 1 eetlepel verse gemberwortel
Hoe te maken?
Snij de dadel doormidden en haal de pit eruit. Pureer de dadels, eventueel met de gember, en 1-2 eetlepels citroensap in de keukenmachine tot een plakkerig, maar nog wel stevig mengsel. Maak van het dadelmengsel 15 kleine balletjes en leg deze op een bord met bakpapier. Verwarm de chocolade in een steelpannetje op heel zacht vuur, en laat de stukjes al roerend smelten tot een saus. Wentel de dadelballetjes één voor één door de gesmolten chocolade. Leg de bonbons weer op het bord met bakpapier en laat ze ongeveer 1,5 uur in de koelkast stevig worden. Daarna is het tijd om te smullen, jammie!

Recept is afkomstig uit het boek 'Lekker lang jong: een voedselzandloper kookboek' van Clara ten Houte de Lenge en Nelleke van Lindonk. Een aanradar om dit boek in de kast te hebben staan: gemakkelijke, gezonde en vooral lekkere recepten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten